Backtest ht 2012

Klart att man måste ta sig de 200 höjdmetrarna uppför storkanis minst en gång varje termin. Jag kände mig väldigt taggad på just detta, då löpformen hade varit så fin på SM. 
 
Uppvärmning i sedvanlig stil, i form av jogg dit (25 min) sen en tävlings uppvärmning. Där alla har sina övningar som fungerar för dem. 
 
"tyvärr" kändes inte kroppen jätte pigg innan start, utan nästan lite seg. så trodde det skulle bli som senast, stum i första backen utan att kunna trycka på. 
 
Öppnade hårt som man ska göra, tog det lite lugnt första branten. Tryckte sen på bra på platten för att det är där man kan både tjäna och tappa väldigt mycket tid. 
 
Märkte ganska tidigt att jag plockade på de som startat framför. rätt så fort också. detta gjorde att jag kände mig, om nu möjligt ännu starkare. 
 
Märkte med ca 3 minuter kvar, att det skulle räcka väldigt långt. 
 
 
Slutade på en tid på 9:46. Vilket var en förbättrning med hela 27 sekunder. Skönt att "bara" vara 2 sekunder efter skolelevernas world record på 9:44.
 
Trodde först det var ett skämt, men vi fick faktiskt springa en gång till. Dock skulle denna gå ca minuten söligare. Zacke hetsade ju mig att köra nästan ett max lopp till. 
 
Låg med bra fram till 7 minuter, då ryckte zacke och jag trampade jord utan att ta sig framåt. Sprang in på en tid på 10:40. Sprang ifjol på ca 10:30... 
 
 
Så en 5:e bästa tid uppför backen är inte så dåligt. Då det är tider som har stått sig i över 20 år. Kan dock inte påstå att jag är långt ifrån nu!! 
 

Sprint SM

Då har en av de saker som man laddat för hela sommaren varit. Nämligen SM sprinten, detta år gick den i Gävle och Bolugnerparken*. 
 
For ner med nattåget till Söderhamn. Höll för det första att inte ens hinna med tåget, så fick hoppa på i farten när det hade börjat rulla... sen så sov jag inte så bra efter det. Och för det tredje så gick telefonen sönder! 
 
Valde att avstå Natt SM, då jag kände av knät och ville gärna kunna springa bra och fort på sprinten. 
 
 
Söderhamn C
 
Har inte lyckats hitta några bilder från tävlingen ännu, men fotograferna har väll säkert 1000 + bilder de ska gå igenom. 
 
Kval: Splits H20A

Kom in i kartan bra från start och benen var pigga. Var inte så mycket att prata om, välja vägval och hålla hög fart. Då det inte var så tekniskt, lägger bort lite på långsträckan till 12:an och tappar ledningen där. 
 
Blir lite stum och trött mot slutet, men lyckades ta 3:e platsen i mitt kval. 
 
Final: Splits H20 A-Final

Gjorde som jag brukar före start, få upp muskeltemperaturen och behålla den och känna att man har fart i benen. Lyckades bli geting stucken 3 gånger innan start, fick bita ihop och köra ändå. 
 
Till 1:an var det svårt att välja vägval först, men tog det högra och la lite mer tryck i löpningen. Då det var mycket asfalt och gräs samt lätt utför hela vägen. Vinner sträckan med 2 sekunder, håller de sekunderna och drar till och med ifrån.
 
Fram till långsträckorna ner mot stadion. Där tappar jag 10 sek mot Regborn i ren löpning. Tar ledningen vid stadion och har bäst tid där. Sen lyckas även välja det sämre vägvalet ut från stadion. 
 
Springer bra på slutet, men märker att energin som fanns i benen vid start var borta. Så tappar en del på löpningen. Men lyckas hålla ihop loppet och tar en 5:e plats. 
 
"bara" 23 sekunder efter. Ett lopp som jag inte skulle kunna gjort så mycket bättre. Så resultatet speglar rätt bra vilken form jag var i. 
 
 
Men nu har jag fått tävlingarna och vet vilken nivå man ska upp på för att stå där högst uppe på pallen. Så med en bra planerad vintern träning med baktanke på löpningen, sammtidigt som man ska prestera på skidorienteringen. Så tror jag att jag kan ha stora chanser om jag håller mig hel.
 
Är någon intresserad av kartan? dum fråga, här är den med gps.
 

Bilder på Jonas av mig.

 
Norge UEM (osäker om det är första eller andra guldet)
 
 
Inomhus orientering på Folkhögskolan
 
 
Sprint orientering på Bergnäset
 
 
En av de långa minibuss resorna vi gjort tillsammans
 
 
Luletrippeln Ängsbyn
 
 
Norge UEM
 
 
Ukraina JVM guld 

Tankar på annat håll..

Har varit lite ofokuserad och omotiverad att skriva något på bloggen efter den 15:e. 
 
Som ni vet så har ju Jonas Larson lämnat oss, har fortfarande inte tagit det till mig helt. Vi hade ju planerat de kommande tävlingarna och prestationerna tillsammans. Kändes som att vi skulle bli gamla ihop och se tillbaka på våra gyllene år. Fast sammtidigt att motivera varandra till ännu bättre resultat. 
 
Först skulle vi vinna BAMM 30 i stor stil för andra året i rad. Sen ner på Sprint SM för att göra bra resultat både jag och han. Skulle fortsätta leverera på Medeldistansen och stafetten.
 
Och till vintern skulle det bli stor domminans från Bergnäsets i skido. SM tävlingarna var det ju inget snack om att vi skulle ha. Sen skulle jag få vara med tillsammans med Jonas och Joar att vinna stafetten på JVM.
 
Som han tillsammans med Joar och Markus hade vunnit förra vintern. Tror inte jag har sett han så glad tidigare, att se han komma först ut ur skogen till sista kontrollen. Syntes att han var där han hörde hemma, jag var både glad och besviken. För vi tävlade ju faktiskt mot varandra då, men han delade med sig av glädjen och snart var man över det. 
 
Sen att försöka pressa varandra så mycket att vi skulle kunna platsa i junior landslaget i orientering. 
 
Allt såg så självklart och redan nerskrivet. tills han togs från oss alla. Han hade bidragit till en ständigt bra stämning här i byn och på alla ställen han befann sig. Det tomrum han lämnar efter sig kommer inte fyllas på väldig länge, fast han kommer alltid finnas med oss och ser ner på oss så att vi fortsätter utvecklas. 
 
 
Jonas efter SM masstart i Östersund. 
 
Vi båda var i riktigt bra form, och tillsammans med Joar, Erik och Gunnar åkte vi upp till Absiko den 14:e för att få teknisk svår orientering. Stämningen kunde ju inte vara bättre, 5 killar som gör vad det tycker bäst om. Att träna och pressa kroppen till ytersta. 
 
Kvällen innan han gick bort var vi och flugfiskade. Han hade tagit med sig ett extra spö och vadarstövlar åt mig. För det var sån han var, tänkte väldigt mycket på alla andra. 
 
Otroligt fiskeförhållanden, vi drog fisk på fisk. Stämingen kunde ju inte vara så mycket bättre, vi tog upp 5 harrar på storleken 30-40 cm +-någon cm. 
 
Sen dagen efter skedde det som man inte kan tro är sant. Var en total chock för oss alla som var där, men även för alla orienterare, skidåkare, släkt, kompisar, eller de som under någon gång lärt känna en av världens bästa kompis, vän, träningskompis och mycket mer. 
 
 
DM tävlingar i Skellefteå. 
 
Min tid med Jonas känns som att den blev på tok för kort. Alla känner nog samma sak. Jag och Jonas kunde pressa varandra långt för det kändes som när jag såg på han såg jag en del av mig själv. Vi hade ganska lika tänk, och jag började bli lite nervös inför tävlingar vi sprang mot varandra. Han hade ett hjärta och motor som få har. 

För jag såg att han hade styrkor som jag inte hade, så jag lärde mig av han. Och jag hoppas att jag lärde han någonting också. 
 
 
Efter SM prologen i Östersund. 
 
 
En film som Andreas har klippt ihop, med massa bilder från både mig och andra på skid. 
 
Oavsett vad man gör eller säger så kommer detta inte bli ogjort. Men jag ska försöka stötta de som behöver stöd. Måste försöka finnas för varandra som du fanns för oss. 
 
Att få träffa din släkt och se hur mycket du har betytt för dem var otroligt jobbigt, men skönt att få det som jag redan visste ännu mer bekräftat, att du var omtyckt och älskad och är det fortfarande. 
 
Har inte varit lätt att gå vidare efte du lämnade oss. Men du hade velat att vi skulle fortsätta träna och försöka bli så bra som möjligt. 
 
Sprang både SM sprinten och Backtestet med tankarna på dig. För om inte du hade kunnat gå, hade jag bärt dig. Och nu när du inte kan springa så springer jag åt dig. Ska aldrig glömma dig, och det kommer jag inte göra heller. 
 
Men hoppas att du har funnit någon ro var du nu befinner dig. Du förstår inte hur jobbigt det har varit för oss andra efter du lämnade världen..
 
 
Vila i frid 

Jonas Larson
1994-10-16    -    2012-08-15
 
 

Bra som alltid..

 

Jesper Tjäder - Season Edit 2011-2012 - Freeride
 
//Glöm inte HD och Helskärm!!

Picture i pluralis

Har tyvärr börjat känna av knät efter helgen.. Dock kördes A1 klassiskt och lättare OL banor i tisdags. Först skuggade jag min syster två banor. Farten var lagom för mig, fick köra rätt mycket kartminne och riktning. Sen skuggade jag Oskar som sprang fortare än vad han hann med på kartan (kanske för att jag skuggade..).
 
Så då fick jag känna på knät lite om det skulle klara av norrlands till helgen. Tror att det kommer gå bra, för det passet blev det 48 minuters löpning där 20 minuter var A2+.
 
Idag körde jag lättare intervaller 70*20 och en 5 minuters. Började med att jogga/ värma upp i 15 minuter i en fart på  ungefär 4.30/km. Sen 4 st 70*20. knät kändes av men det började aldrig att göra ont. Dessa intervaller kördes mestadels på ormberget på stigar och elljus spåren. 
 
Körde sen en 5.20 för att både få ihop 10 minuter A3, samt att se hur knät klarade av det. Fortsatte i ungefär 4.30 tempo hem sen. Fick en snitthastgihet på 4.38, tappar ju på vilan och backarna..
 
Känner av knät nu, men tror inte det ska vara några problem med sprinten imorgon : )
 
Har fått massage av mamma, samt varit ute på en 1 timmes promenad med hunden. 
 
 
får ingen ordning på denna bild...
 
 
Tror denna är förlorad..
 
 
taskigt och räcka ut tungan åt mig..
solen skiner..
 
 
Träffade denna lilla killen/tjejen i skogen...
 
 
Här brukar man springa x antal gånger varje sommar...

Disparate Youth

 

Disco, disco

Dagens pass rullades genom LÅ med Alm, körde runt och kollade in om det hade hänt något. tydligen inte... så vi såg till att det hände något i skateparken.
 
 
Rätt så bra steeze på railen.
 
Åkte vidare via svartöstan, stan, mjölkudden, tuna, porsön  och hem. 
 
Blev en totaltid på 120 minuter, knät efteråt känns bra. Så ska nog ta det lite lugnt imorgon också, sen jogga lite på torsdag med ev några impulser. 
 
 
disco 2orna var framma för att lätta trycket på knät.
 
 
who da f*ck is this? calling me 5.46 in the morning....

DM avklarat, nu väntar ny träningsvecka.

Både medel och Ultra är nu avklarat, blev två vinster till så har nu 10 raka DM vinster i de inividuella tävlingarna. 
 
Dock drog jag på mig knät lite mot slutet av Ultran... tog det lugnt sista 30 minuterna. Så nu är det streching och masssage som gäller. och lite styrkeövningar. 
 
Tror inte det ska vara några större problem att klara av denna omgång. räknar ju med att springa norrlands till helgen.
 
Nu laddar jag för A1 stakning för att komma ut och röra på mig. 
 
 

Var är bilden tagen?!


Vår Betong & Stationen

 

A1 / vilodag

Det optimala kanske hade varit att vila idag för att vara i kanonform på DM imorgon. Visst alltid kul att vinna dm, har ju bara tagit alla guld de senaste två åren (inividuella tävlingar). 
 
Kommer ju dock ändå ha bra chanser. För har en hårdare vecka nu så att man kan släppa upp lite på träningen innan SM. 
 
Ska försöka lägga in lite mer fart i passen veckorna som kommer. 
 
Så dagens pass blev cykling med Alm 
 
 
dock kan man ju undra vilket öststatsland han har lärt sig och cykla i? 
 
Körde genom stan vilket är en rätt kass sträcka att cykla... gjort är gjort. Bättre och lättare på rullskidor eller mtb. 
 
Cyklade ut till Bälinge och förbi min klubbkompis Larson / Olson / Larsa / Jonas.. 
 
Vände vid 50 minuter så sen blev det ungefär lika mycket tillbaka.
 
 
Blev en total tid på 1.39. sträckan är rätt ointressant då det var så pass lugnt spelar sträckan mindre roll. 
 
 
Kanske att han kan cykla..

blandade intervaller

Dagens enda pass, behöver ju inte köra dubbelt dag ut och dag in. Blev löpintervaller med broder. 
 
Körde både lite backe, 15*15, 70*20, 3 minuters, idioten mm. Allt för att ta intervall strukturen lekstadiet igen. Då man struntar i att idag är det 5*4 minuter som gäller, och kör strikt efter det.
 
 
Mer spontant, men nu kör 70*20. Kör 60 sekunder NU mm.
 
Så värmde upp ca 5 minuter A2. 1 intervaller med 3 backar upp och ner. på detta kördes lite senare 15 15 så man fick 60 sek intervall tid. följt av 3 st 70 20. 
 
Sen blev det en längre 3 minuters intervall som föjdes av en idioten.
 
Fick ihop 20 minuter A3 på 60 minuters löpning. hade en snitt fart på ca 5:45. Så hela passet gick rätt fort. Kort pass med mycket innehåll.
 
 
 

Trailers


Trailer: In Space - Freeride
 
 

Trailer: Turbulent Flow - Freeride
 
 

The Eighty Six Trailer - Stept Productions - Freeride
 
 
Om ni har något bättre för er ;) 

Löpning och rullskidor

Skönt att det börjar komma tillbaka läsare till bloggen nu. Kanske för att semestern är slut? 
 
Gårdagen så hade jag och Alm planerat in ett crosspass, skate plus löpning. Så rullade över till han med löparskor aka olskor sen drog vi iväg på 50 minuter skate. 
 
Var väldigt ovan att åka skate (då skate är svårt att få in när man kör mycket löpning och cykling..) Kändes dock bra, fick hålla Andreas tempo, inte så kul att jag drar iväg på något eget pass.. Träffade även I.Sundström längs Luleås cykelvägar. 
 
Bytte om till löparskor och ut igen. Upp på ormberget chillade runt där, någon troddes sig kunna hela ormberget utan till. Lite förvånad han blev när jag visade han nya stigar och spångar. Det var tydligen typiskt orienterare.. 
 
Blev 47 minuter löpning + 8 minuter skate hem. 
 
Detta pass är då avslutat kring 2, runt 3 ringer Lundholm och ska ha med mig ut på 2h klassiskt. jaja vi kör väll. 
 
Har tyvärr klagat på Andreas att hans cykel har varit förtaskigt skitig. Så styrde upp en tvätt av den, där kasset, kedja och framdreven tvättas av. Samt lite övrigt på cykeln också, nöjd kille efteråt som cyklade hem.
 
Körde sen klassiskt med lundholmarn. Han har ju blivit nå satans fruktansvärt stark i stakningen just nu. Kanske för att han inte kan springa då han överansträngt knät... 
 
Min ork var ju inte optimal, kanske inte så oväntat heller. Kroppen hängde i alla fall med hela passet, var dock väldigt seg ibland.. 
 
Skönt att ha genomfört passen bra, kanske att crosspasset skulle ha varit tidigare på dan! 

Sandön

Igår passade vi på att åka ut till Sandön. Blev först paddling från tjuvholms sundet. 
 
Efter först kräm och mackor sen fika så for vi ut och joggade på kartan. Kan ju säga att det är fint nå så*********. Ville ju börja lägga OL intervaller direkt. 
 
Kommer säkert att dra ut dit snart igen för att få mer kartträning ´. 
 
Efter en god middag med efterrätt så bar det av hemmåt. Jag och min bror (den äldre) skulle paddla hem. kan ju säga att det gick stora vågor innan vi kom in innanför malmudden. satt och skrattade rätt mcyket, för det var både kul och lite småläskigt. dumt att ramla i vattnet med 500 meter till land.. 
 
Löpningen var 1.40 och paddlingen blev 25+1.15. 
 
Taggar för rullskidor skate och löpning nu!! 

Saknar ord..


Matchstick Productions - Superheroes of stoke - Freeride
 
Nå så in i h*lvetes bra trailer..
 

V-blogg från Matsdal

 

RSS 2.0